editorial

En tandtekniker er en fagperson, som har specialiseret sig inden for fremstilling af blandt andet tandproteser, tandbøjler til tandregulering, og så enkeltstående tænder til anvendelse i forbindelse med eksempelvis montering af kroner eller isættelse af kunstige tandimplantater.

Hvornår kan jeg få brug for tandproteser?

Hvis du har mistet alle dine naturlige tænder, skal du have en fuldprotese. Hvis du kun har mistet nogle af dine tænder, kan du måske få har delproteser.

Hvad indebærer det at få en tandprotese?

Processen med at få en tandprotese tager normalt flere uger og består af et par aftaler

Ved din første aftale undersøger din tandlæge eller kliniske tandtekniker din mund, dine tænder og dit tandkød for at se, om du er egnet til proteser. De vil også drøfte de forskellige typer proteser med dig og aftale, hvilken type der er bedst for dig.

tandtekniker

Hvis du beslutter dig for at få lavet proteser, vil der blive taget aftryk (aftryk) af dit tandkød. Disse aftryk bruges til at lave modeller af dine kæber, så den rigtige størrelse og form af protesen kan laves til dig.

Derefter er der en “prøvetid” når du får mulighed for at bære dine proteser i kort tid for at kontrollere, at de sidder korrekt og er behagelige. Efter eventuelle nødvendige justeringer vil den endelige protese blive fremstillet.

Det er normalt at føle sig lidt øm i munden, når du først begynder at bære proteser. Det tager normalt en uge eller to, før dit tandkød og dine muskler har vænnet sig til at have dem i munden.

Hvis du har problemer med dine proteser, f.eks. ubehag, eller hvis de ikke synes at sidde lige så godt som i starten, skal du bestille tid hos din tandlæge eller kliniske tandtekniker, så de kan justere dem for dig.

Find din tandtekniker i Ballerup på https://www.tinatandteknik.dk/.