Eksistentiel terapi er en unik form for psykoterapi, der udforsker patientens vanskeligheder ud fra et filosofisk perspektiv. Med fokus på den menneskelige tilstand som helhed, fremhæver eksistentiel terapi vores evner og opfordrer os til at tage ansvar for vores succeser.

Indenfor eksistentiel terapi betragtes følelsesmæssige og psykologiske vanskeligheder som indre konflikter forårsaget af personens konfrontation med det at eksistere, at leve selve livet. I stedet for at dykke ned i fortiden – som vi kender fra Freud – ser den eksistentielle tilgang på nuet og udforsker den menneskelige tilstand som en helhed, og hvad det betyder for et individ.

De fire niveauer

Inden for eksistentiel psykoterapi findes fire forskellige niveauer af oplevelse og eksistens, som mennesker på et tidspunkt vil blive konfronteret med. Disse kan ofte hjælpe enkeltpersoner med at forstå konteksten af ​​deres bekymringer. De fire niveauer er:

Den fysiske verden

Denne verden er centreret omkring fysiske forhold. Det er den verden, vi deler med dyr, eller en verden af ​​kropslige behov. Det er verden, der gemmer lyst, lettelse og naturen. Fødsel, død og fysiske følelser er også en del af denne verden.

Den sociale verden

Inden for det sociale område ligger alt der har at gøre med forhold. Kultur, samfund og sprog er her, såvel som arbejde, holdninger til autoritet, race og familie. Følelser, venskaber og romantiske forhold er også en del af den sociale verden.

Den personlige verden

Den personlige verden handler om selvtillidsspørgsmål. Det inkluderer intimitet (med dig selv og andre), identitet, personlige karakteristika og den generelle følelse af selvet. Personlige styrker og svagheder er også vigtige på dette niveau, såvel som spørgsmålet om at være autentisk.

Den skabende verden

Den endelige verden betragtes som vores ‘ideelle’ verden. Inkluderet i det er religion, værdier, tro og transformation. Dette er den dimension, hvor vi giver mening om vores liv og betragtes som omverdenens område.

Måske kan eksistentiel terapi hjælpe dig?

Hvis du synes at Eksistentiel terapi lyder som noget for dig, kan du allerede i dag kontakte denne psykolog på Frederiksberg, der er ekspert i eksistentiel psykologi og meget mere.