editorial

Måske har du hørt om begrebet tandtekniker. Men hvad laver sådan én – og hvornår får man brug for hjælp fra en tandtekniker?

Hvad er tandteknikerens arbejdsområder?

En tandtekniker er en laboratoriemedarbejder, der samarbejder med tandlægen. Det mest almindelige produkt, som en tandtekniker fremstiller, er tandproteser, men der findes også mange andre produkter. Disse omfatter: broer (til tænder, der er ved siden af hinanden), tandbøjler til børn og guldkroner.

Hvordan fremstiller tandteknikeren disse produkter?

Det første skridt er at tage aftryk af patientens tandkød og eventuelle resterende tænder. Derefter udarbejder de ved hjælp af et specialiseret computerprogram en model, som danner grundlaget for den endelige protese.

Derefter støber tandteknikeren en støbeform ud fra modellen – det er den, der danner det færdige produkt. Især ved tandproteser er det vigtigt at få den helt rigtige tandfarve, så det ser naturligt ud.

Tandklinik kolding

Hvornår skal du gå til tandtekniker?

Hvis du overvejer at få proteser, er det vigtigt at konsultere en tandtekniker for at drøfte dine muligheder. En tandtekniker kan hjælpe dig med at vælge den rigtige type proteser til dine behov og give dig oplysninger om, hvordan du skal passe på dine nye proteser. Og hvis du allerede har en tandprotese, er det stadig vigtigt, at du regelmæssigt går til kontrol og rengøring hos en tandtekniker.

Hvad er en helprotese?

En helprotese er en aftagelig protese, der erstatter alle tænderne i enten over- eller underkæben. Den støttes af det underliggende tandkødsvæv og kan også holdes på plads af naturlige tænder eller implantater.

Hvad er en delprotese?

En delprotese er en aftagelig protese, der erstatter en eller flere manglende tænder. Delproteser er normalt fremstillet af plast og metal og holdes på plads ved hjælp af naturlig sugekraft eller ved hjælp af spænder, der fastgøres til nabotænderne.

Du finder din lokale tandtekniker i Kolding på https://vores-tandtekniker.dk/.